E-mail adresiniz:
 Şifreniz: Beni Hatırla
Vildan Poyraz Coşkun Vildan Poyraz Coşkun
Vildan Poyraz Coşkun
Üye / üye
Profil anasayfa Kimdir? Şiirleri Sesli şiirleri Yazıları Ne dediler? Blogları Fotoğrafları Edebiyatdefteri.com anasayfa »
 
 
 
Kitaplara yaptığı yorumlar

Vildan Poyraz Coşkun kitaplara yaptığı düşünceleri



Kitap: İç Hatlar
29.12.2022 16:07:40
~ 0 puan

Kitap: İç Hatlar
30.11.2020 13:46:28
~ 0 puan
İÇ HATLAR

Yazarımız İlkay Coşkun’un yeni kitabı basıldı. Hayırlı uğurlu olsun… Okuyanı, istifade edeni bol olsun…

“İç Hatlar”, İlkay Bey’in yayınlanmış yedinci eseri. Bu kitabıyla aynı anda basılan “+ Uç” isimli şiir kitabı dışında, 2008-2018 yılları arasında yayınlanmış dört şiir ve bir deneme eseri daha bulunuyor.

Ellili yaşlara adım atmak üzere olan İlkay Bey, velûd bir yazar, kalem. Kitaplaşmış eserleri dışında, Anadolu’nun dört bir yanında çıkan dergilerde de eserleri yayınlanıyor. Derginiz Kardelen de bunlardan biri.

Kardelen, otuz yıl önce kaleme alınmasına rağmen dumanı üstünde tüten “Çıkış Beyannamesi”nde, “… kökü kazınmak istense de, "Oku!" ve "Düşün!" diyen bir kültürün içinde "düşünen adam" nesli tükenmiş dinozor olamaz. Küsüp köşesine çekilmiş bu "yalnız gezen yıldızlar" bulunabilirse onlarla "bir maya tutturulabilir." Buna da inanmazsak, ne olur sonra halimiz?..” demişti. İşte İlkay Bey, otuz yıl önce yaptığımız tespitin bugün ete, kemiğe bürünmüş hali.

Eserin tashihini yapmak bize nasip oldu. Bundan son derece memnunum. Kitap, içimizden birinin, bizi bize anlattığı sıcak, samimi yazılardan meydana geliyor. Aslında eserin ismi de muhtevası hakkında okuyucuya fikir veriyor; İç Hatlar… İlkay Bey, bu toprakların insanı, eseriyle de bunu yüksek sesle dile getiriyor; ben Anadolu’nun, bu toprakların evladıyım diyor.

“Bisküviyi Çaya Banmak”… Kitapta yer alan yazılardan biri. Pek çoğumuzun çocukluk hatıralarında kalan ve artık unutulmak üzere olan bu alışkanlığımızı birilerinin kaleme alması gerekiyordu. Bisküviyi çaya banarak yemek, bütün basitliğinin ve sadeliğinin ötesinde koca bir milletin ortak tavrı olması sebebiyle ehemmiyetli.

“Yaşlılık Aylığı” yazısındaki “Nayıl’ın torunu” hemen bütün Anadolu köylerinde karşımıza çıkabilecek bir annemiz.

“Gelin Kaynana” yazısındaki tespitler, kültür coğrafyamızın tamamı için geçerli.

“Çaylar Sıcak Olsun” yazısı aslında yazarı ve eserini tanımak açısından ipucu mahiyetinde bir yazı. “Dostluğun nişanesi çay; fakirlerin, yalnızların millî içeceği, şairlerin ilhan kaynağı değil midir?” diyen yazar, çay içmeyi bir sanat haline getiren milletlere de dikkat çekiyor. Çay içmenin bir kültür haline geldiği toplumların dünün, bugünün ve yarının dünyasına yön veren, verecek milletler olması hayli ilginç. Yazarın çayı tarifinde kullandığı tamlamalara dikkat; muhabbetlerin vazgeçilmesi, yazın iç ferahlığı, ailede tat, dostla hoş sohbet… Çocukların çayla tanıştırılması ve çay kültürünün devamını sağlamada kullanılan tabir; “paşa çayı”. Çaya özensiz davranmanın yadırgandığını, poşet çaya, elektrikli su ısıtıcı üzerinde demlenen çaya, plastik bardakla ikram edilen çaya gösterilen tepkiden anlıyor, yazarımız.

Eser, beş bölüm halinde kaleme alınmış; İnsan, Kitap, Dava, Şiir Sanatı ve Dönüş. Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık bünyesinde çıkan kitaba kitapyurdu.com isimli internet sitesinden ulaşılabilir.
Yazarımızı, tebrik ediyor, daha nice eserler kaleme almasını temenni ediyoruz.
Hayırlı uğurlu olsun…

Kadir Bayrak / Kasım 2020

Kitap: İç Hatlar
27.11.2020 10:08:03
~ 0 puan
“Korona sonrası, hangi insan aklını başına alacak? Şeytanlaşmış ülkeler ne yapacak? Yönetimler doğruya, güzele tevdi edecekler mi, gibi birçok soruya cevaplar aranacaktır. Bu konuda, ütopyadan ibaret olan hayalî bakış açısı içerisinde olmamamız gerekir ama bir musibetin bin ders boyutu muhakkak olacaktır.”

“Çin’in Doğu Türkistan üzerindeki dil, kültür ve din üzerindeki baskıları her geçen gün artarak devam etmektedir maalesef. Çin’in, Uygurlara uyguladığı asimilasyon, dil ve kültür politikalarının son bulması için gerekli çalışmalar sonuna kadar sürdürülmeli.”

“Kahvehanelerin sırrı ne olabilir? Evden, eşlerin dırdırından, çocukların zırzırından kaçış mıdır? Paylaşılan dostluklar mı? Dostlarla ardı ardına içilen çaylar mı? Çay içilirken aşka gelip yapılan siyasi atışmalar mı? En önemlisi çay mıdır ilham kaynağı?”

Kitap: + Uç
27.11.2020 10:05:21
~ 0 puan
İÇHATLAR’DA UÇ’MAK
Hayrettin Durmuş

İlkay Coşkun birçok dergi ile birlikte Gökmavi’de de imzasını gördüğümüz, yazılarını, şiirlerini okuduğumuz bir dost, üretken bir yazar.

UÇ isimli şiir kitabıyla İÇ HATLAR adlı denemeleri KDY yayınlarından aynı anda çıktı. Öncelikle yolu, bahtı açık olsun, uğurlu olsun diyoruz.

İlkay Coşkun bu kitabını Gözde, Gaye, Vefa, Hüzün, Vatan, Tefekkür ve Küçürek adlı 7 bölüme ayırmış. 53 şiir ve 85 küçürek dize yer almış kitapta. Yer yer düşündüren, zaman zaman da gülümseten şiirler. “Tatlı Bela” şiirinden hareketle kısa şiirlerinin uzun olanlara göre daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

“ellerin arık / ayakların çarık
Yüreğin buruk / umudun kırık
Sözlerin ayruk / (boyu derilmeyesice) (s.17)

Orhan Veli ya da Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirleri sıcaklığında bir şiirle karşı karşıya değil miyiz?

“Galiba” şiiri de kitaptaki en başarılı şiirlerden. 3 sayfalık bu şiir biraz daha kısa yazılsaymış sanki yüklerinden kurtulur, hafifler bir o kadar da ağırlığı olurmuş.

Kitapta dikkat çeken şiirlerden birisi de Çâre:

“ey yürek!
Yâr, hâr ve nâr
bir Yusuf
bir İbrahim
bir Eyyub’a yol gerek.” (s.38)
Ölüm şiiri de kısa ama çarpıcı olanlardan:
“kepenkleri kapanan mutlulukların
üzerine oturur esmer yalnızlık
ve siner mezar taşlarına usul usul.” (s.84)

“Deodorantlı Beyler ve Bayanlar” şiiri çağı sorgulayan ironik bir şiir.

Ankara’yı, Bursa’yı anlatmayı da ihmal etmiyor şair. Bir de “Altıyüzelliyedi” var. Milyonlarca insanın dramını barındıran.

Kitap’ta Türk şiirinin aksakalı, beyaz kartalı Bahaettin Karakoç’a ve Nuri Pakdil’in “Kudüs kalbimin üstünde ince bir tüldü/ Şimdi alın yazım oldu,”[1]dediği Kudüs’e ithaf edilmiş iki şiir de yer alıyor.

Kitabın en güzel şiiri “İncinir.” En azından benim penceremden öyle. Her okur bir başka şiiri kendine yakın bulacak, beğenecek kuşkusuz.

“rahmetten bigane nadandır yola
İstikamet şaşar çılga incinir
Kendini bilmeyen yaramaz kula
Güneş değse bile gölge incinir” (s.83)

İÇHATLAR İlkay Coşkun’un İnsana, Kitaba, Davaya ve Şiire ait deneme yazılarından oluşuyor. Kesme Şeker’den Çay’a, Mehmet Akif İnan’dan Nuri Pakdil’e, Doğu Türkistan’dan Muhsin Yazıcıoğlu’na ve Mevsimlerden, Havayı İzleyen Adama kadar pek çok konu barındıran, güzel bir üslupla kaleme alınmış yazılar karşılıyor bizi. Yazıları okuyunca şiirden yazıya geçiş yapan usta edebiyatçılarımız geldi aklıma…

“Garip Ozan Neşet Ertaş yazısında “Anadolu’nun bin yıllık serüveni ağıtlarda ve bozlaklarda toplanmıştır adeta. Gök kubbeyi yırtarcasına çığırarak dolduran bozlaklar, tüm duyguları melodik gür sesle sanata dönüştürür… Sazı ile arasında gül ile bülbül metaforuna benzer insicam hali vardır. Yaşadıklarını sazıyla bütünleştirerek sanatını icra eden bir gönül adamıdır Neşet Ertaş. 'Yüreğinde aşk olmayan saz çalmasın’ diyerek de sanatına duyduğu özeni ifade etmiştir.” (s.93) cümlelerini okuyunca bu kumaştan iyi bir elbise çıkacağı belli oluyor. Benden söylemesi.

Yüreğine sağlık İlkay Coşkun. Şiirlerin, yazıların uzun soluklu olsun.

COŞKUN İlkay (2020), Uç, DKY, İstanbul.
COŞKUN, İlkay (2020), İç Hatlar, DKY, İstanbul.
---
[1] Pakdil, Nuri. Edebiyat Dergisi. 28 Ocak 1984

Kitap: + Uç
26.11.2020 19:50:03
~ 0 puan
zayiatlar
insanı ölüme hazırlar

Kitap: + Uç
26.11.2020 19:49:00
~ 0 puan
iki kanadını da
bileyleyen insan
yıldızlar gibi kuş
yarasını sağaltan

Kitap: + Uç
26.11.2020 19:48:22
~ 0 puan
savaşlarda kanayan insan
geleceği yarasında taşır

Kitap: İç Hatlar
26.11.2020 19:35:38
~ 0 puan
Şehirlerin sürekli değişen demografik yapısı; anıların, yaşanmışlıkların üzerinden silindir gibi geçiyor. Nasıl ki beden ve kalp insanın eviyse, ülkelerin, insanlığın büyük evleri de şehirlerdir.Şehirler insanoğlu gibidir. İnsanı hem taşır hem de saklar.
 « Önceki sayfa   1   2   Sonraki sayfa » 
 
Bu sayfada Vildan Poyraz Coşkun  Vildan Poyraz Coşkun şairi hakkında, Vildan Poyraz Coşkun  Vildan Poyraz Coşkun kimdir, Vildan Poyraz Coşkun  Vildan Poyraz Coşkun şiirleri,Vildan Poyraz Coşkun  Vildan Poyraz Coşkun hakkında bilgi ve Vildan Poyraz Coşkun  Vildan Poyraz Coşkun isimli üyeye ait tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.